I když by se mohlo zdát, že je WiFi připojení bez problému dostupné úplně všude, není to tak úplně pravda. Ve městech je skoro až samozřejmostí, že se volné internetové připojení vyskytuje na autobusových zastávkách, v nemocnicích, školách, v restauracích, kavárnách a prakticky na každém kroku, v menších obcích a na vesnicích už to tak veselé není.

WiFi připojení i na vesnici? Brzy to bude možné!

Ano, dostupnost WiFi poskytovatelé internetu samozřejmě mají i na vesnicích. My ale mluvíme o WiFi připojení, které by bylo zcela zdarma, jako jsme tomu zvyklí například v restauracích, kam chodíme na oběd, v čekárně u lékaře nebo v drtivé většině školských zařízeních.

O zřízení WiFi sítě rozhodla Evropská komise, která se již v září 2016 odhodlala změnit absenci bezplatného bezdrátového připojení na vesnicích.

Kdo dřív přijde, ten dřív bere

Na tento svůj počin se Evropská komise rozhodla vyčlenit ze svého rozpočtu celkem 120 milionů eur. V přepočtu na naše české koruny se jedná o neuvěřitelné 3 miliardy korun, které mají pomoci obcím a vesnicím vyrovnat krok s vyspelějšími městy.

3 miliardy korun budou následně přerozděleny mezi 8000 zájemců. Bude to tak, že kdo se dříve přihlásí, bude mít větší šanci získat voucher v hodnotě 380 000 korun. Ty pak bude moci využít na vybudování WiFi připojení ve své obci a umožnit tak minimálně po dobu tří let využívat obyvatelům internet naprosto zdarma.