Ve Francii již byla začátkem dubna tohoto roku schválena digitální daň ve výši 3 % z celkových příjmů. Další země budou v novele zákona pokračovat.

Digitální daň nejen ve Francii

Několik zemí Evropské unie plánuje pro internetové giganty razantní změny. Francie proto nebude jedinou zemí, ve které budou velké internetové společnosti jako například Amazon či Google platit digitální daň ze svých příjmů.

Kupříkladu v sousedním Rakousku nedávno schválili 5% digitální daň, dá se proto předpokládat, že i další země Evropské unie budou s podobnými návrhy pokračovat.

Internetoví giganti platily malé částky

Francouzské vládě se příliš nelíbilo, že velké internetové společnosti, které si ročně přijdou v přepočtu i na 640 milionů korun a více, odvádí ve finále daleko nižší částky nešli tradiční firmy. Odvody se tak nově budou týkat i zisku z internetové reklamy.

Celoevropská daň z digitálních služeb?

Původně bylo v plánu, aby se nastavilo jednotné ošetření pro celou Evropskou unii. To by znamenalo stejnou výši digitální daně pro všechny země Evropské unie. Jednotlivé státy se ale na její výši nedohodly, proto si teď každá země stanovuje svou vlastní výši digitální daně.